- Er is sprake van een erectiestoornis, wanneer je aanhoudend geen stevige erectie kunt krijgen of behouden voor bevredigende seks.
- Oorzaken variëren en kunnen onder andere lichamelijk en psychisch zijn.
- Er zijn diverse effectieve behandelingen, waaronder medicatie en therapie.
Wat is erectiestoornis precies?
Er is sprake van een erectiestoornis, ook wel impotentie genoemd, wanneer je aanhoudend geen stevige erectie kunt krijgen of behouden voor bevredigende seks.
Als het een keer niet lukt, is dat geen ramp – dat overkomt iedereen wel eens. Maar als het vaker voorkomt, kan het je zelfvertrouwen flink aantasten, stress en faalangst veroorzaken en zelfs je relatie beïnvloeden.
Voelt het alsof je de enige bent met dit probleem? Dat is echt niet het geval [1-3] *:
- 52% van mannen ouder dan 40 ervaart een vorm van erectiestoornis
- 26% van de mannen jonger dan 40 heeft te maken met een erectiestoornis
- Slechts 1 op de 10 mannen met een erectiestoornis zoekt professionele hulp, ondanks de beschikbaarheid van effectieve behandelingen
* Deze percentages kunnen hoger liggen, omdat veel mannen uit schaamte geen hulp zoeken.
Een erectiestoornis doet je seksleven en levenskwaliteit dus geen goed. Het goede nieuws: er zijn behandelingen, zoals medicatie, die bewezen succesvol zijn in het oplossen van erectiestoornissen. Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 mannen verbetering ervaren met een behandeling [4].
Erectiestoornissen zijn in de meeste gevallen vrij eenvoudig te behandelen. Je kunt vrijblijvend onze vragenlijst invullen om te kijken of je in aanmerking komt voor medicatie waarmee je het probleem snel oplost.
In het kort: Er is sprake van een erectiestoornis wanneer je aanhoudend geen stevige erectie kunt krijgen of behouden voor bevredigende seks. Veel mannen hebben hier last van en in de meeste gevallen is het goed te behandelen.
Symptomen van erectiestoornissen
De symptomen van erectiestoornissen zijn divers en kunnen per persoon verschillen. Zo kan de ene persoon wel een erectie krijgen, maar deze niet lang genoeg behouden om klaar te komen, en kan een andere persoon helemaal geen erectie krijgen.
Dit zijn gangbare symptomen van erectiestoornissen:
- Moeite met het krijgen van een erectie
- Moeite met het behouden van een erectie
- Verminderde libido
Dit zijn andere symptomen die mogelijk verband houden met erectiestoornissen:
- Te vroege ejaculatie
- Vertraagde ejaculatie
- Onvermogen om te ejaculeren
Als je (een van) deze symptomen ervaart, vooral als ze en langer dan drie maanden aanhouden, of als je je zorgen maakt, is het raadzaam om contact op te nemen met een zorgverlener om te bepalen welke behandeling het beste voor jou is.
In het kort: Symptomen van erectiestoornissen lopen uiteen en kunnen per persoon verschillen. Gangbare symptomen van erectiestoornissen zijn moeite hebben met het krijgen en/of behouden van een erectie en een verminderde libido.
10 oorzaken van erectiestoornissen
Als je een erectie krijgt, zijn daar allerlei mechanismen bij betrokken, waaronder:
- Hersenen
- Hormonen
- Emoties
- Zenuwen
- Spieren
- Bloedvaten
Is er een probleem met een van deze factoren? Dan kan er een erectiestoornis ontstaan. Er zijn dan ook uiteenlopende oorzaken van erectiestoornissen, waarvan we de 10 belangrijkste en meest voorkomende vertellen.
1. Probleem met de bloedtoevoer naar de penis
Een verminderde bloedtoevoer naar de penis is vaak het gevolg van een onderliggende aandoening die de bloedvaten aantast, zoals:
Atherosclerose (aderverkalking): Vernauwing en verstijving van de bloedvaten door ophoping van vet- en kalkafzettingen.
Chronische stofwisselingsstoornissen: Aandoeningen die de bloedsuikerspiegel ontregelen, wat kan leiden tot schade aan bloedvaten en zenuwen.
Hormonale disbalans: Afwijkingen in hormoonspiegels, zoals een tekort aan testosteron, die invloed kunnen hebben op de bloedcirculatie en erectiele functie.
2. Psychische factoren
Psychische factoren die kunnen leiden tot een erectiestoornis zijn bijvoorbeeld:
- Depressie
- Prestatiedruk
- Relatieproblemen
- Hoog pornoverbruik
- Algemene angst
- Angst voor intimiteit
- Lage eigenwaarde
3. Stress
Hoewel stress ook onder de vorige kop valt, verdient het een eigen plekje. Want stress is bijzonder schadelijk voor je lichaam, en kan dus ook seksuele problemen veroorzaken. Stress leidt namelijk tot fysiologische reacties in je lichaam die het proces kunnen verstoren dat nodig is om een erectie te krijgen. Dus relax, don’t stress!
4. Voeding
Helaas is er geen superfood die je een erectie geeft. Maar een gezond en gevarieerd voedingspatroon, dat rijk is aan groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten, kan je wel helpen om veelvoorkomende oorzaken van erectiestoornissen te voorkomen. Denk aan hartziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol.
5. Alcoholgebruik
Alcohol is niet je vriend bij het krijgen van erecties. Op de korte termijn kan alcohol je lichaam dwarszitten en het proces naar een erectie verstoren.
Maar ook op de lange termijn laat alcohol zijn sporen na. Langdurig overmatig drinken wordt in verband gebracht met blijvende problemen. Een goede reden dus om toch voor die 0.0 te kiezen.
6. Roken
Roken heeft een directe invloed op je bloedcirculatie, wat weer een rol speelt bij erecties. Een van de schadelijke effecten van roken is de opbouw van plaque in je bloedvaten. Deze plaque vernauwt de slagaders en vermindert de bloedcirculatie, ook naar de penis. Het gevolg? Het kan moeilijker worden om een erectie te krijgen of te behouden. Oftewel, roken is niet alleen slecht voor je algehele gezondheid, maar ook voor je seksuele gezondheid. Nog een stok achter de deur om te stoppen!
7. Drugs- en medicatiegebruik
Bepaalde voorgeschreven medicijnen en recreatieve drugs kunnen in sommige gevallen erectiestoornissen veroorzaken.
Als je een voorgeschreven medicijn gebruikt dat kan leiden tot erectiestoornissen, bespreek het probleem dan met je arts. Hij of zij kan de beste behandeling voor erectiestoornissen aanbevelen, die geen invloed heeft op de andere gezondheidsproblemen waarvoor je behandeld wordt.
Voorgeschreven medicijnen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken, zijn onder andere:
- Antidepressiva
- Chemotherapiemedicijnen
- Medicijnen tegen hoge bloeddruk
- Anti-androgenen
- Bepaalde hartmedicijnen
Recreatieve drugs die erectiestoornissen kunnen veroorzaken, zijn onder andere:
- Amfetaminen
- Barbituraten
- Cocaïne
- Marihuana
- Heroïne
8. Slaapproblemen
Als je tekort hebt geslapen merk je dat vaak meteen aan je energieniveau en humeur. Ondertussen kan slaapgebrek ook je hormoonhuishouding verstoren, wat leidt tot een afname van testosteron. Testosteron is een belangrijk hormoon voor je seksuele gezondheid, en een afname kan leiden tot een laag libido en problemen met het krijgen of behouden van een erectie.
Een gezond slaapritme kan daarom een belangrijke stap zijn om zowel je testosteronlevels als seksuele gezondheid te verbeteren.
9. Leeftijd
Erectiestoornissen komen bij zowel jonge als oudere mannen voor. De kans dat je ermee te maken krijgt, neemt wel toe naarmate je ouder wordt.
Bij jongere mannen zijn de oorzaken vaak tijdelijke factoren zoals stress, faalangst of overmatig alcoholgebruik. Naarmate mannen ouder worden, kunnen lichamelijke veranderingen, zoals een afname van testosteron, diabetes of hoge bloeddruk, een grotere rol spelen. In de meeste gevallen is een effectieve behandeling mogelijk.
10. Aandoeningen of ziekten
Diverse aandoeningen en ziekten kunnen leiden tot erectiestoornissen, waaronder:
- Diabetes.
- Hartziekten
- Verstopte bloedvaten (atherosclerose)
- Hoge cholesterol
- Hoge bloeddruk
- Obesitas
- Nierziekten
- Metabool syndroom
- Ziekte van Parkinson
- Multiple sclerose
- Blaaskanker
- Prostaatkanker
4 soorten erectiestoornissen
Er zijn verschillende soorten erectiestoornissen die we opdelen in vier categorieën.
Het is mogelijk om meer dan één type erectiestoornis te hebben. Bijvoorbeeld een combinatie van vasculaire erectiestoornis door diabetes en een psychogene erectiestoornis door faalangst.
Vul onze vragenlijst invullen om te kijken welke behandeling het beste past bij jouw situatie.
Hieronder lees je de vier categorieën.
Vasculaire erectiestoornis
Een vasculaire erectiestoornis wordt veroorzaakt door problemen met de bloedvaten die de bloedtoevoer naar de penis beïnvloeden. Voor een erectie heb je een goede doorbloeding van de penis nodig. Wanneer de bloedvaten beschadigd of vernauwd zijn, kan dit leiden tot moeilijkheden met het krijgen of behouden van een erectie. Veelvoorkomende oorzaken van dit type erectiestoornis zijn:
- Verstopte slagaders
- Ziekten
- Bijwerkingen van behandelingen
Neurogene erectiestoornis
Je krijgt een erectie door signalen die je hersenen via je zenuwen doorgeven. Als die zenuwen beschadigd zijn, kan dat leiden tot erectiestoornissen. Die beschadiging kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door:
- Een beroerte
- Ruggenmergletsel
- Ziekten (zoals multiple sclerose of Parkinson)
- Kankers van het centrale zenuwstelsel
- Operaties en bestraling
- Diabetes
Hormonale erectiestoornis
Hormonen, zoals testosteron, spelen een belangrijke rol bij seksuele opwinding en bij het krijgen en behouden van een erectie.
Als je last hebt van een hormonale disbalans, bijvoorbeeld een laag testosteronniveau, kan dat leiden tot minder zin in seks en erectieproblemen.
Psychogene erectiestoornis
Psychische problemen kunnen leiden tot erectiestoornissen. Zo kunnen ze je vecht- of vluchtreactie' activeren, die zenuwsignalen voor een erectie kan verstoren. Mogelijke psychische oorzaken zijn:
- Faalangst
- Relatieproblemen
- Onzekerheid
- Angst voor soa's
- Trauma, zoals seksueel misbruik
In het kort: Er vier verschillende soorten erectiestoornissen (vasculair, neurogeen, hormonaal en psychogeen) en je kunt meerdere tegelijk hebben.
Behandelingen voor erectiestoornissen
Erectiestoornissen zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen over het algemeen goed en eenvoudig worden behandeld.
Het is altijd raadzaam om een erkende zorgverlener te raadplegen, zodat je de juiste behandeling krijgt die aansluit op de onderliggende oorzaak van jouw klachten. Waarschijnlijk zul je dan een van de volgende behandelingen krijgen.
Medicijnen
In veel gevallen worden orale medicijnen voorgeschreven.
Een veelvoorkomend misverstand over deze medicijnen is dat ze je direct een erectie kunnen geven. Dat is niet het geval. Ze werken op het moment dat je seksueel gestimuleerd bent.
Sommige varianten neem je dagelijks, andere neem je wanneer je van plan bent seks te hebben. Je kunt met je zorgverlener bespreken wat het beste bij jou past.
Therapie
Als mentale klachten, zoals faalangst of depressie, de oorzaak van je erectiestoornis zijn, kan therapie een geschikte oplossing zijn.
Een therapeut kan je helpen om mogelijke mentale blokkades die bijdragen aan je erectieproblemen, bijvoorbeeld prestatiedruk, laag zelfbeeld of relatieproblemen, te overwinnen.
Vacuümpompen
Vacuümpompen, ook wel penispompen genoemd, zijn een niet-invasieve optie voor het behandelen van erectiestoornissen.
Het apparaat stimuleert de bloedtoevoer naar de penis door een vacuüm te creëren, wat resulteert in een erectie. Een elastische ring rond de basis van de penis helpt de erectie te behouden.
Hoewel ze de onderliggende oorzaak van erectiestoornissen niet aanpakken, kunnen vacuümpompen effectief zijn. Ze kunnen ook in combinatie met andere behandelingen worden gebruikt.
Intracavernosale injecties (ICI)
Intracavernosale injecties (ICI) zijn een behandelmethode waarbij medicatie rechtstreeks in de penis wordt geïnjecteerd.
Dat klinkt misschien niet prettig, maar deze techniek is zeer effectief en kan het een goede keuze zijn wanneer andere medicijnen niet geschikt zijn.
Hormoontherapie
Een bloedtest kan aantonen of hormonale problemen een rol spelen bij je erectiestoornis. In dat geval kan hormoontherapie een effectieve behandelingsoptie zijn.
Oefeningen
Bekkenoefeningen, zoals kegels, kunnen helpen bij erectiestoornissen door de spieren te versterken die verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer naar de penis.
Aerobe activiteiten, zoals hardlopen, verbeteren daarnaast de algehele bloedcirculatie en kunnen stress verminderen, wat vaak een rol speelt bij erectiestoornissen.
Voedings- en leefstijlaanpassingen
Leefstijlveranderingen, zoals stoppen met roken, minder alcohol drinken en een gezonder voedingspatroon aanhouden, hebben een positieve invloed op erectiestoornissen.
Door een gezonde leefstijl te combineren met medische behandelingen, kun je mogelijk je afhankelijkheid van medicijnen op termijn verminderen.
Chirurgie
Geen zorgen, de kans dat je een chirurgische ingreep nodig hebt, is minimaal. We noemen deze optie alleen voor de volledigheid van deze lijst behandelingen.
Bij chirurgische behandelingen voor erectiestoornissen gaat het voornamelijk om penisimplantaten en vasculaire chirurgie. Maar zoals we al zeiden: een chirurgische behandeling is zelden nodig.
In het kort: Er zijn diverse effectieve behandelingen voor erectiestoornissen, waaronder medicatie en therapie. Bespreek met je zorgverlener welke behandeling het meest geschikt is voor jou en jouw situatie.
Kunnen erectiestoornissen worden voorkomen?
Een gezonde leefstijl verkleint de kans op erectiestoornissen. Alleen kunnen gezonde, actieve mensen ook erectieproblemen krijgen, bijvoorbeeld door mentale uitdagingen.
Hoewel het dus geen zekerheid is, kunnen de volgende leefstijlaanpassingen mogelijk wel helpen bij het voorkomen of verminderen van een erectiestoornis:
- Stop met roken
- Eet gezond (een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit, eiwitten en gezonde vetten zoals vis en noten)
- Sport en beweeg regelmatig
- Zorg voor een gezond gewicht
- Vermijd (overmatig) alcoholgebruik
- Doe bekkenbodemoefeningen
- Stop met recreatief drugsgebruik
- Voorkom stress
In het kort: Een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen en verminderen van een erectiestoornis, maar het is afhankelijk van de oorzaak van de stoornis of het helpt.
Wanneer contact opnemen met een arts?
Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen als je klachten langer aanhouden dan drie maanden, je je zorgen maakt over je seksuele gezondheid of als je merkt dat de erectieproblemen je dagelijks leven of relaties beïnvloeden.
De zorgverlener kan de onderliggende oorzaak van je stoornis vaststellen en samen met jou de beste behandelingsopties bespreken. Professionele hulp kan je fysieke gezondheid én je algehele welzijn verbeteren.
In het kort: Neem contact op met een zorgprofessional als je klachten langer dan drie maanden aanhouden, je je zorgen maakt of merkt dat de erectiestoornis je dagelijkse leven of relatie beïnvloedt.
Conclusie
De belangrijkste twee boodschappen uit dit artikel zijn:
- Veel mannen hebben last van erectiestoornissen – je bent echt niet de enige!
- Erectiestoornissen zijn over het algemeen goed te behandelen
De behandeling zal afhangen van de oorzaak van je stoornis, en kan bijvoorbeeld bestaan uit medicatie of therapie.
Benieuwd welke behandeling het beste bij jou past? Of wil je weten of je in aanmerking komt voor medicatie? Vul vrijblijvend onze vragenlijst in en ontdek met welke behandeling je snel weer zorgeloos kunt genieten in de slaapkamer.
Veelgestelde vragen
Wat veroorzaakt een erectiestoornis?
Erectiestoornissen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals lichamelijke aandoeningen (denk aan hart- en vaatziekten, diabetes of hormonale problemen), psychische problemen (zoals stress of angst) en ongezonde leefstijlgewoonten (zoals roken of overmatig alcoholgebruik). Het is belangrijk om met een arts te spreken om de specifieke oorzaak te achterhalen.
Hoe wordt een erectiestoornis behandeld?
Behandelingen variëren en zijn afhankelijk van de oorzaak van de erectiestoornis. Opties zijn onder andere medicijnen zoals PDE-5-remmers (bijvoorbeeld sildenafil), psychotherapie, veranderingen in leefstijl, vacuümpompen of, in zeldzame gevallen, chirurgische ingrepen. Een arts kan je helpen bij het kiezen van de juiste behandeling.
Veroorzaakt masturbatie erectiestoornissen?
Nee, masturbatie veroorzaakt geen erectiestoornissen. Wel is er een mogelijk verband tussen overmatig gebruik van pornografie en het ervaren van problemen bij het krijgen of behouden van een erectie.
Welke symptomen duiden op een erectiestoornis?
De meest voorkomende symptomen zijn moeite hebben met het krijgen of behouden van een erectie die stevig genoeg is voor seks. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld een verminderd libido of niet kunnen klaarkomen.
Kunnen erectiestoornissen vanzelf verdwijnen?
Ja, in sommige gevallen kan een erectiestoornis vanzelf verdwijnen, bijvoorbeeld als de problemen door stress of vermoeidheid worden veroorzaakt. Bij aanhoudende klachten is medische hulp vaak nodig om de onderliggende oorzaak te identificeren en te behandelen.
Welke leefstijlveranderingen helpen bij erectiestoornissen?
Een gezonde leefstijl kan een enorm positieve impact hebben op erectieproblemen. Factoren zoals stoppen met roken, matig alcoholgebruik, gezond eten, regelmatig bewegen en het verminderen van stress kunnen allemaal bijdragen aan een betere erectiele gezondheid.
Zijn erectiestoornissen een teken van een ernstiger gezondheidsprobleem?
Erectiestoornissen kunnen in sommige gevallen wijzen op onderliggende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes. Het is belangrijk om je situatie met een arts te bespreken om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten.
Is er een verschil tussen impotentie en erectiestoornis?
Erectiestoornis is de medische term voor het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden. Impotentie is een bredere, verouderde term die daarnaast ook naar andere seksuele problemen, zoals een verminderd libido, kan verwijzen.
Kan stress erectiestoornissen veroorzaken?
Ja, stress is een veelvoorkomende psychologische oorzaak van erectiestoornissen. Het kan de hormonale balans beïnvloeden en leiden tot prestatieangst, wat het probleem verergert.
Welke tests worden uitgevoerd om erectiestoornissen te diagnosticeren?
Artsen kunnen bloedonderzoek uitvoeren om hormoonspiegels en andere gezondheidsindicatoren te beoordelen. Daarnaast kan een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Verder kunnen er specifieke tests, zoals de "postzegeltest", worden gebruikt om nachtelijke erecties te monitoren.
Hoe vaak komt erectiestoornis voor?
Erectiestoornissen komen veel voor. Zo’n 52% van mannen ouder dan 40 ervaart een vorm van erectiestoornis en 26% van de mannen jonger dan 40 heeft ermee te maken.
Kan fietsen leiden tot erectiestoornissen?
Langdurig fietsen kan de bloedtoevoer naar de penis belemmeren, wat tijdelijk problemen kan veroorzaken. Het gebruik van een ergonomisch zadel vermindert dit risico.
Bronnen
[1] Feldman, H.A., et al. (1994). Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Aging Study. The Journal of Urology, 151:54-61.
[2] Capogrosso, P., et al. (2013). One patient out of four with newly diagnosed erectile dysfunction is a young man - Worrisome picture from the everyday clinical practice. The Journal of Sexual Medicine, 10(7), 1833-1841.
[3] De Boer, B. J., et al. (2004). Erectile dysfunction in primary care: prevalence and patient characteristics. The ENIGMA study. International Journal of Impotence Research, 16(4), 358-364.
[4] Burnett, A.L., et al. (2018). Erectile dysfunction: AUA guideline. The Journal of Urology. 200: 633.