- Met de juiste voorbereiding kun je je Ozempic, Mounjaro of Wegovy veilig meenemen op reis.
- Het is belangrijk om de temperatuur van je medicatie in de gaten te houden.
- Bewaar gewichtsverliesmedicatie altijd in je handbagage, niet in je ingecheckte koffer, wanneer je gaat vliegen.
Ik ga op reis en neem mee: Ozempic
Eerlijk is eerlijk: op vakantie wil je gewoon lekker genieten en niet het gevoel hebben dat je beperkt wordt door medicatie of je nieuwe leefstijl.
Gelukkig betekent afvallen met Ozempic, Mounjaro of andere gewichtsverliesmedicatie niet dat je niets meer mag, maar dat je bewuster keuzes maakt. Daarover lees je straks meer.
Als je gewichtsverliesmedicatie gebruikt, is het verstandig om je behandeling tijdens je vakantie voort te zetten. Want als je stopt, kan dat je afslankproces verstoren en ervoor zorgen dat je terugvalt in oude ongezonde eetpatronen.
Door je goed voor te bereiden met de tips uit dit artikel kun je zonder stress je medicatie meenemen, en geniet je volop van je reis zonder dat je gezondheid eronder lijdt.
In het kort: Het is aan te raden om je behandeling met gewichtsverliesmedicatie voort te zetten tijdens je vakantie, onder andere om te voorkomen dat je terugvalt in oude ongezonde eetpatronen.
Ozempic gekoeld bewaren, hoe zit dat precies?
Een van de belangrijkste aandachtspunten is de temperatuur van je gewichtsverliesmedicatie.
Of je je medicatie gekoeld moet bewaren, hangt ervan af of je de pen al hebt gebruikt.
Is de pen ongeopend? Dan moet je deze koel bewaren, want als je het ongeopende medicijn ongekoeld bewaart, kan de werkzame stof eerder bederven. Is het geopend? Dan is kamertemperatuur prima, zolang de pen niet te warm wordt.
Check in het volgende overzicht hoe je je medicatie moet bewaren:
.webp)
In de volgende gevallen kun je de pen niet gebruiken en moet je deze weggooien:
- De ongeopende pen is ongekoeld bewaard.
- Er zijn vaste deeltjes zichtbaar in de vloeistof.
- De oplossing is troebel.
In het kort: Als je pen nog niet geopend is, moet je deze gekoeld bewaren. Na opening kun je de pen op kamertemperatuur bewaren. Heb je ongeopende medicatie niet gekoeld bewaard? Dan kun je de pen niet gebruiken en moet je deze weggooien.
Tips voor reizen met je Ozempic-pen
Slim plannen, zorgeloos reizen. Met de volgende tips ga je zorgeloos en goed voorbereid op reis, houd je je medicatie veilig en blijf je afvallen.
We doorlopen drie stappen: de voorbereiding, de reis en je vakantie.
1. De voorbereiding)
Met de volgende tips helpen we je met alles waar je aan moet denken vóór vertrek.
Neem genoeg voorraad mee
Zorg ervoor dat je genoeg Ozempic-pennen inpakt voor je hele trip, inclusief een paar extra voor onverwachte situaties. Vertraging, verloren bagage… beter safe than sorry.
Check de regels voor medicatie in het buitenland
Sommige landen hebben strenge regels voor medicijnen, helemaal als het gaat om injecties.
Controleer van tevoren of je een medische verklaring nodig hebt. Dit kan via medicijnen op reis van het CAK. Doe dit minimaal vier weken voor vertrek, zodat je voldoende tijd hebt om je aanvraag af te ronden.
Ben je klant bij Wellis? Neem dan contact met ons op, zodat we een officieel reisdocument voor je in orde kunnen maken.
En verder: een Europees medisch paspoort is geen verplicht document, maar kan wel nuttig zijn als je een arts of apotheek bezoekt in het buitenland. In dit paspoort staan je gegevens, eventuele ziekten of aandoeningen, de contactgegevens van je arts en medicijngebruik.
Stel een slimme reiskit samen
Neem de volgende middelen mee:
- Genoeg Ozempic-pennen (plus extra voorraad)
- Alcoholdoekjes om alles schoon te houden
- Extra naalden (je weet maar nooit)
- Een afsluitbare naaldencontainer
- Een kleine koeltas, geïsoleerd reisetui met koelelementen of een diabetestasje
- Je reisdocument en eventueel een medische verklaring
Reis je door tijdzones? Denk aan je schema
Als je naar een andere tijdzone vliegt, is het handig om even na te denken over het tijdstip van je injectie.
Voor medicijnen zoals Ozempic, Wegovy en Mounjaro, die je maar één keer per week gebruikt, maakt het niet veel uit als je het een paar uur eerder of later gebruikt. Het is wel verstandig om je injectie op een vast moment te nemen, bijvoorbeeld iedere vrijdag direct na het opstaan, zodat je het niet vergeet.
Bij Saxenda, een dagelijkse injectie, is het advies om het tijdstip zo min mogelijk te wijzigen, en als het niet anders kan, dit geleidelijk te doen. Maar ook bij de dagelijkse injecties heeft een kleine verschuiving in je routine geen grote gevolgen.
Wat als je een dosis mist?
Oeps, vergeten te injecteren? Geen paniek. Als je er binnen vier dagen achter komt, neem je de injectie alsnog. Is het langer geleden? Sla de dosis dan over en ga verder met je normale schema. Neem nooit een dubbele dosis! Dat kan bijwerkingen geven en dat is niet prettig op vakantie.
Heb een back-upplan
Wat doe je als je je pen verliest of als deze beschadigd raakt? Zoek van tevoren uit of je het medicijn op je bestemming kunt krijgen en hoe je dat kunt regelen. Zo voorkom je onnodige stress en blijft je behandeling op schema.
In het kort: Bereid je voor op je vakantie door een handige reiskit samen te stellen en een reisdocument mee te nemen.
.webp)
2. Onderweg (efficiënt en zorgeloos reizen)
De volgende tips helpen je om je medicatie veilig te vervoeren.
Veilig vliegen
Vervoer het in je handbagage
Bewaar je gewichtsverliesmedicatie altijd in je handbagage, niet in je ingecheckte koffer. De temperatuur in het bagageruim kan schommelen en dat is niet goed voor je medicatie. En, als je koffer zoek raakt, heb je altijd je medicatie bij de hand.
Houd het koel, zonder te bevriezen
Gebruik een geïsoleerde reistas of koeltasje om je medicatie op de juiste temperatuur te houden. Let op: leg de pen niet direct op een icepack, want dan kan de vloeistof bevriezen.
Meld het bij de beveiliging
Laat bij de security weten dat je medicatie met naaldjes bij je hebt, om vragen of extra controles te voorkomen.
Hou je documenten bij de hand
Hou de benodigde reisdocumenten bij de hand, om snel, efficiënt en zonder stress door de controle te kunnen komen.
Roadtrip-proof
Leg het in het passagiersgedeelte
Bewaar je Ozempic in het passagiersgedeelte van de auto, niet in de kofferbak. In de kofferbak kan het te warm of te koud worden. Ook hier geldt: houdt de medicatie op de juiste temperatuur, bijvoorbeeld in een diabetestasje.
Laat je medicatie niet liggen
Laat je medicatie niet in een geparkeerde auto liggen, vooral niet in de zon. Hitte kan de werking beïnvloeden.
In het kort: Vervoer bij het vliegen je medicatie in je handbagage en in de auto in het passagiersgedeelte, en zorg dat de pen gedurende de reis op de juiste temperatuur is.
3. Tips tijdens je vakantie
Vakantie is genieten. Nieuw eten, nieuwe plekken, minder vaste routines. Om echt goed uitgerust en opgeladen én zonder extra kilo’s thuis te komen, helpt het om ervoor te zorgen dat je lichaam in balans blijft. Dat doe je met de volgende tips.
Houd je ritme vast
Op vakantie gaat alles net even anders dan thuis, maar probeer je injectiemoment toch zo consistent mogelijk te houden.. Zet een reminder op je telefoon om op schema te blijven. Zo blijf je optimaal van de werking te genieten.
Kies voor gezond genieten
Het is vakantie en we begrijpen dat je dan de teugels een beetje laat vieren. We adviseren om wel een beetje te letten op wát en wanneer je eet. Probeer regelmatig te eten en kies voor maaltijden met volkoren producten, magere eiwitten en veel groenten. Hiermee voorkom je vervelende bijwerkingen door bijvoorbeeld vet eten.
Let op met alcohol
Zin in een cocktail aan het strand? Snappen we! Maar let op: alcohol kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden, bevat veel calorieën en kan voor bijwerkingen van je medicatie zorgen. Kies een caloriearm drankje zoals champagne, en blijf goed gehydrateerd met water of bruiswater.
Blijf in beweging (zonder dat het als een ‘moetje’ voelt)
Je hoeft echt niet elke ochtend naar de hotelgym. Een stadstour, een hike, zwemmen in zee; het zijn allemaal goede manieren om in beweging te blijven. Die beweging geeft je een extra energieboost tijdens je trip en ondersteunt de werking van je medicatie.
Ontspan en vermijd stress
Vluchtvertraging? Verkeerde afslag? Geen stress! Stress kan je bloedsuikerspiegel laten schommelen én zorgt vaak voor snackdrang. Lekker ontspannen is hartstikke goed voor je gezondheid en afslankproces.
Slaap is key
Lange dagen vol indrukken zijn leuk, maar probeer ook genoeg rust te pakken. Slaaptekort beïnvloedt je stofwisseling en je hongerhormonen, waardoor je sneller trek krijgt in ongezonde voeding.
Wat doe je met gebruikte Ozempic-pennen?
Gooi je pennen en naalden veilig weg. Gebruik een reisformaat naaldencontainer of zoek een apotheek of ziekenhuis waar je deze veilig kunt afgeven.
In het kort: Door op enkele zaken te letten tijdens je vakantie, zoals je alcoholgebruik en nachtrust, kun je genieten van je reis zonder met extra kilo’s thuis te komen.
.webp)
Conclusie
Als je gewichtsverliesmedicatie gebruikt, is het verstandig om je behandeling tijdens je vakantie voor te zetten.
Met de juiste voorbereiding kun je de medicatie zorgeloos meenemen. Hierbij is het vooral belangrijk dat je een reisdocument meeneemt en dat je ervoor zorgt dat de pen op de juiste temperatuur blijft.
Als je de tips uit dit artikel gebruikt ga je goed voorbereid op reis en kun je optimaal genieten én afvallen. Fijne reis!
Ben je klant bij Wellis en heb je een reisdocument nodig? Neem contact met ons op, dan maken we het voor je in orde.

Veelgestelde vragen
Moet Ozempic gekoeld bewaard worden tijdens het reizen?
Ja, ongeopende Ozempic moet bewaard worden op een temperatuur tussen 2°C en 8°C. Geopende pennen kun je tot 6 weken op kamertemperatuur (15°C - 30°C) of in de koelkast bewaren.
Kan ik Ozempic meenemen in het vliegtuig?
Ja, je kunt Ozempic meenemen in het vliegtuig. Bewaar het in je handbagage en neem een officieel reisdocument mee.
Wat moet ik doen als ik mijn Ozempic-pen verlies tijdens mijn reis?
Als je Ozempic verliest of de pen beschadigt tijdens je reis, neem dan contact op met een lokale apotheek om te kijken of je een nieuwe pen kunt krijgen.
Hoe kan ik mijn Ozempic-injectieschema aanpassen als ik naar een ander tijdzone reis?
Omdat je Ozempic slechts één keer per week gebruikt, steekt het tijdstip niet zo nauw. Een paar uur eerder of later heeft nauwelijks invloed op de werking. Wel is het slim om het te koppelen aan een vaste routine, bijvoorbeeld je ochtendritueel op zaterdag, zodat je het niet vergeet. Gebruik je een dagelijkse injectie zoals Saxenda? Dan is het wel verstandig om het tijdstip zoveel mogelijk gelijk te houden. Kleine verschuivingen zijn niet erg, maar probeer ze geleidelijk door te voeren.
Kan ik Ozempic meenemen naar een ander land?
Ja, je kunt Ozempic meenemen naar andere landen. Controleer of er specifieke regels gelden voor het vervoeren van medicijnen naar jouw bestemming en welke documenten vereist zijn.
Hoe lang blijft Ozempic goed na opening?
Na het openen van een Ozempic-pen, blijft de medicatie goed voor maximaal 6 weken, mits bewaard op kamertemperatuur (15°C - 30°C) of in de koelkast. Zorg ervoor dat je de pen niet blootstelt aan extreme temperaturen.
Wat moet ik doen als ik een dosis Ozempic mis tijdens mijn reis?
Ben je een dosis Ozempic vergeten? Neem die dan alsnog zo snel mogelijk, zolang het maar binnen vijf dagen na het oorspronkelijke moment is. Is er meer tijd verstreken? Sla de gemiste dosis dan over en ga gewoon verder volgens je normale schema. Neem nooit twee doses tegelijk om het in te halen.
Kan ik Ozempic meenemen in mijn ruimbagage?
Nee, in het ruim kan de temperatuur schommelen wat niet goed is voor je medicatie. Neem Ozempic daarom altijd mee in je handbagage.
Hoe kan ik Ozempic veilig weggooien tijdens mijn reis?
Gebruik een naaldencontainer of zoek een apotheek of ziekenhuis in de buurt van je bestemming waar je Ozempic veilig kunt inleveren.
Wat gebeurt er als Ozempic wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou?
Extreme temperaturen, zoals te veel hitte of kou, kunnen de effectiviteit van Ozempic verminderen. Bewaar de medicatie altijd op de juiste temperatuur en vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vrieskou of bijvoorbeeld de hitte van een stilstaande auto.