- Als je de teugels alleen wat laat vieren tijdens de drie feestdagen (eerste kerstdag, tweede kerstdag en oud en nieuw), en niet de gehele periode, voorkom je gewichtstoename terwijl je toch kunt genieten.
- Sla nooit maaltijden over voor een feestdiner - regelmatig gezonde maaltijden eten voorkomt overeten en maakt het makkelijker om ongezonde snacks te weerstaan.
- Kies voor eiwitrijke en vezelrijke voeding - dit geeft een verzadigd gevoel, versnelt je stofwisseling en zorgt dat je automatisch minder calorieën eet tijdens feestmaaltijden.
Tip 1: Geniet van de drie feestdagen
Er komen drie feestdagen aan: eerste kerstdag, tweede kerstdag en oud en nieuw. Geniet lekker van die dagen. Als je alleen op die dagen de teugels wat laat vieren, doet dat je afslankproces echt geen kwaad.
Het al je afslankproces en gezondheid wel hinderen als je je buiten die dagen ook tegoed doet aan nieuwjaarsrolletjes, oliebollen, kerstkransjes en ander snoepgoed. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een lager energieniveau hebt, minder lekker in je vel zit en slechter slaapt. Gebruik dus de drie feestdagen om optimaal te genieten.
Tip 2: Sla geen maaltijden over
Wacht er ‘s avonds een uitgebreid kerstdiner op je? Dan denk je misschien dat je beter je lunch kunt overslaan. Doe dat niet! Kies juist voor een gezonde lunch of snack. Bijvoorbeeld een salade met kip en groenten, een goed gevulde huisgemaakte soep of een eiwrap met groenten.
Als je uitgehongerd aan het kerstdiner begint, is de kans groot dat je veel meer zult eten en snacken dan als je je verzadigd voelt. Daarbij is ‘nee’ zeggen tegen ongezonde snacks een stuk makkelijker als je niet van je graat valt.
Tip 3: Laat bewerkte producten staan
70% van de producten in supermarkten is sterk bewerkt en 80% van de producten in de supermarkt is ongezond. Die ongezonde voedingsmiddelen bevatten vaak toegevoegde suikers, potentieel schadelijke E-nummers en andere ongezonde toevoegingen. Je herkent ze aan lange ingrediëntenlijsten met ingrediënten die je lastig kunt uitspreken. Deze producten werken het afvallen tegen en zijn slecht voor je gezondheid
Ook tijdens de feestdagen kun je veel bewerkte opties vinden. Zoals kant-en-klare aardappelpuree, sauzen en voorverpakte salades. Laat deze producten staan en kies voor verse producten en huisgemaakte maaltijden.
Tip 4: Gebruik kleine borden
Tijdens de feestdagen is de keuze vaak reuze en ligt overeten op de loer. Door je porties in de gaten te houden voorkom je dat je onnodig veel calorieën binnenkrijgt en heb je na het eten niet het gevoel dat je ontploft.
De simpelste manier om je porties te beheersen: gebruik een klein bord. Hierdoor eet je automatisch minder en voel je je geleidelijk vol raken.
Tip 5: Is het niet je favoriet? Eet het niet!
Het is zonde om caloriebommetjes naar binnen te werken die je niet eens echt lekker vindt.
Neem alleen hapjes waar je echt van geniet. Dat scheelt calorieën en geeft je een voldaner gevoel.

Tip 6: Kies voor lekker en gezond
Vaak hebben we de associatie dat ongezond eten “gezelliger” is dan gezond eten. Maar gezond eten kan ook een echte treat zijn. Denk aan verse tapenades, tonijnsalade en een schaal gegrilde groenten in alle kleuren van de regenboog met een slanke dip erbij. Feestelijk, lekker én goed voor je.
Tip 7: Wees je bewust van wat je eet
Vaak zijn we zo druk met kletsen en afleidingen dat we onbewust ons eten naar binnen werken. Door met aandacht te eten proef je al het lekkers een stuk beter en voel je sneller dat je voldoende hebt gegeten.
Tip 8: Plan de maaltijden en snacks
Op de bonnefooi naar de supermarkt gaan, helemaal als je trek hebt, is nooit een goed idee. En in deze tijd van het jaar dat de schappen uitpuilen lekkernijen is die aanpak helemaal een gevaar voor het getal op de weegschaal.
De oplossing is simpel: plan je maaltijden en snacks en haal alleen de boodschappen in huis die je daarvoor nodig hebt. Zo voorkom je dat je gaat twijfelen over alle verleidingen die je tegenkomt in de verschillende gangpaden. Goed voor je gewicht en voor je portemonnee.
Tip 9: Verras de gastheer/-vrouw
Neem je favoriete gezonde snack of maaltijd mee als je bij iemand gaat eten. Zo weet je zeker dat je een superlekkere én gezonde optie hebt, en zul je de gastheer of -vrouw ook nog eens blij maken.
Tip 10: Een gezond ontbijt is het halve werk
Misschien ken je het wel: je begint je dag met een chocolade croissant, een plak suikerbrood met boter en een glas verse jus. Vervolgens heb je continu trek en loop je de hele dag door te snaaien.
Een gezond ontbijt maakt je leven een stuk eenvoudiger als je wilt afvallen. Het zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt en gedurende de dag minder de neiging hebt om te gaan snacken. Neem bijvoorbeeld Griekse yoghurt met noten, fruit en zaden of maak een gezonde smoothie.
Tip 11: Begin met groen(te)
Vul tijdens de lunch en het (kerst)diner eerst je bord met groenten. Hiermee leg je een gezonde bodem waarmee je de kans verkleint dat je daarna onnodig veel gaat eten. Vul je groenten aan, in plaats van dat je groenten als aanvulling gebruikt.
Tip 12: Geef het mandje (stok)brood door
Je kunt blijven dooreten in (stok)brood. Daarmee krijg je veel calorieën binnen (een half stokbrood bevat zo’n 400 calorieën, en daar komen de smeersels nog bij op). Daarbij maakt je lichaam meer insuline aan als je witbrood eet, wat leidt tot extra trek en vetopslag.
Naast het mandje stokbrood, komt brood ook op andere momenten om de hoek kijken. Denk aan de sneetjes brood die je in de soep dipt of bij een salade eet. Laat het (zoveel mogelijk) achterwege, om extra vetopslag en een opgeblazen gevoel te voorkomen.
Tip 13: Wees zuinig met sausjes
Als je de neiging hebt rijkelijk te schenken met jus, mayonaise, dressing of knoflooksaus ben je niet de enige. Dat is natuurlijk hartstikke lekker, maar deze vloeibare caloriebommetjes zijn niet goed voor je gezondheid en gewicht.
Kies daarom voor gezonde alternatieven, zoals huisgemaakte slanke sauzen, en neem er niet te veel van.
Tip 14: Let op je snacks
Het lijkt onschuldig: een kaasblokje, een handje borrelnootjes, een bitterbal. Maar met 3 bitterballen, een handje borrelnootjes en 4 blokjes kaas krijg je 500 (onnodige) calorieën binnen.
Snack daarom bewust. Kies bijvoorbeeld twee (gezonde) tussendoortjes.
Tip 15: Kies gezonde snacks
Als vervolg op de vorige tip: er zijn gezonde snacks die minstens zo lekker zijn als een bitterbal én bijdragen aan een gezond en slank lichaam. Denk bijvoorbeeld aan:
- Cherrytomaatjes met mozzarella
- Gekookt ei met avocado
- Watermeloen met feta
- Plakjes banaan met pindakaas
- Appelpartjes met kaneel
- Je favoriete groente met huisgemaakte dip
Tip 16: Boost je metabolisme met eiwitten
Met eiwitrijke voeding doe je je lichaam een enorm plezier. Eiwitten [2-5]:
- Zorgen voor een verzadigd gevoel
- Dragen bij aan gewichtsverlies
- Helpen je een gezond gewicht te behouden
- Helpen je automatisch minder calorieën te eten
- Versnellen je stofwisseling
Kies daarom voor gezonde eiwitbronnen, zoals:
- Kip
- Vis
- Eieren
- Griekse yoghurt
- Quinoa
Tip 17: Focus op vezels
Vezels ondersteunen je bij het verminderen van je calorie-inname, wat je helpt om gewichtstoename tijdens de feestdagen te voorkomen [6,7].
Goede vezelbronnen zijn bijvoorbeeld:
- Groenten
- Fruit
- Peulvruchten
- Volle granen
- Noten
- Zaden
Tip 18: Schep één keer op
Weersta de verleiding om een tweede of zelfs derde keer op te scheppen. Meestal is één bord echt voldoende om je verzadigd te voelen. Zo bespaar je niet alleen onnodige calorieën, maar voorkom je ook dat je met een overvol gevoel van tafel rolt.
Tip 19: Hou je in met het dessert
Overmatige suikerconsumptie is een veelvoorkomende oorzaak van gewichtstoename [8].
En laten de desserts je nu extra toelachen tijdens de feestdagen. Hier kun je als volgt mee omgaan:
- Focus je op je favoriet en laat de rest staan
- Neem de tijd om van je dessert te genieten (dit geeft je een voller gevoel en voorkomt dat je teveel eet)
- Kies voor een gezond dessert, zoals een schaaltje fruit of koolhydraatarme avocado-chocolademousse
Tip 20: Ga niet proppen
Je volproppen en overeten is nergens goed voor. Het draagt niet alleen bij aan gewichtstoename, maar verlaagt ook je energieniveau, verstoort een goede nachtrust en zorgt ervoor dat je je simpelweg niet lekker voelt. Voel je dat je vol zit? Stop dan met eten.
Tip 21: Drink zoveel mogelijk (bruis)water
Wist je dat er 200 calorieën in glühwein zitten, 300 calorieën in warme chocolademelk met slagroom en 500 calorieën in een pina colada? Deze feestelijke drankjes zijn minder feestelijk voor je gewicht.
Kies daarom zoveel mogelijk voor (bruis)water. Dat kun je eenvoudig een feestelijke twist geven door het te serveren in een champagneglas of op te fleuren met een takje munt, een schijfje komkommer of wat granaatappelpitjes.
Tip 22: Drink alcohol met mate
Een glas port bij de kaasplank, de onvermijdelijke fles(sen) wijn bij het diner, het likeurtje bij de koffie. Tijdens de feestdagen vloeit alcohol vaak rijkelijk. Helaas remt dit je vetverbranding, krijg je zin om te snacken en zitten die drankjes barstensvol calorieën. En de kater de dag erna is ook geen pretje.
Hou je daarom in met alcohol en drink extra (bruis)water.
Tip 23: Beweeg
Als je lekker op de bank onder een kleedje ligt zit kun je je het misschien moeilijk voorstellen, maar je voelt je een stuk beter als je zo nu en dan in beweging komt. Daarbij kan het voor extra gezelligheid zorgen tijdens de feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Schaatsen op een schaatsbaan
- Over de kerstmarkt struinen
- Uitwaaien op het strand
- Met de hele familie een boswandeling maken
Tip 24: Slaap je slank
Het is een essentieel onderdeel van je afslankproces, maar waarschijnlijk niet de eerste waar je aan denkt: slapen. Meer slaap draagt bij aan minder kilo’s. Helaas gaan de feestelijkheden vaak door tot in de late uurtjes, en slaapgebrek kan gewichtstoename veroorzaken.
Dat komt doordat [9-13]:
- Je meer honger hebt als je niet genoeg hebt geslapen, wat leidt tot een hogere calorie-inname
- Je minder beweegt na een korte nacht
- Slaapgebrek je stofwisseling vertraagt
Probeer daarom niet te laat naar bed te gaan.
Tip 25: Don’t stress
Diners voorbereiden, het huis klaarmaken voor gasten, je laatste werk afronden. De feestdagen kunnen stressvol zijn.
Stress is niet goed voor je. Het verhoogt het cortisolniveau in je lichaam. Dit hormoon kan je eetlust vergroten en draagt bij aan gewichtstoename [14,15]. Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat je meer zin hebt in junkfood. [15].
Zorg goed voor jezelf en creëer momenten van rust. Drink bijvoorbeeld tussendoor een kop thee in stilte, doe ademhalingsoefeningen of loop een blokje om.
Tip 26: Sta samen sterk
Je bent echt niet de enige met het voornemen om het niet te gek te maken tijdens de feestdagen. Zoek een buddy en motiveer en inspireer elkaar om gezonde keuzes te maken.
Je kunt er zelfs een wedstrijdje van maken wie het gezondst eet of het vaakst ‘nee dankje’ zegt. Hou het leuk en gezellig, dan wordt gezond eten een stuk plezieriger.
Tip 27: Verleg je aandacht
Verleg je focus van het eten naar de gezelligheid. Denk aan spelletjes doen, schaatsen, kerstfilms kijken of wandelen en foto’s maken van alle prachtige versieringen. Geniet van al het mooist van de feestdagen, niet alleen van het eten.
Tip 28: Observeer je gedachten
Wat je in je mond stopt, begint vaak met een gedachte. Bijvoorbeeld:
- “Ik heb nu toch al gezondigd, nu maakt het allemaal niet meer uit”
- “Ik wil afvallen na de feestdagen, vanaf januari ga ik weer gezond leven”
- “Die ene wandeling maakt echt geen verschil”
Deze gedachten kunnen ervoor zorgen dat je al je remmen loslaat, wat je gewichtsverlies serieus in de weg kan staan.
Als je in deze gedachten meegaat, kan het zomaar gebeuren dat je wekenlang weinig beweegt en onbeperkt snoept. Hierdoor sta je in januari verder af van je streefgewicht en gezonde gewoontes dan ooit. Dat zou zonde zijn!
Wees je bewust van deze gedachten en zet ze om als je ze signaleert. Bijvoorbeeld:
- “Als ik vanaf nu gezonde keuzes maak, voel ik me energiek en bereik ik mijn doelen sneller.”
- “Als ik nu een beetje gezond eet en beweeg, hoef ik vanaf januari niet meer dan 20 kilo af te vallen”
- “Als ik een wandeling maak, verbrand ik vandaag 250 extra calorieën!”
Tip 29: Poets je tanden
Vaak associeer je tandenpoetsen met een maaltijd afsluiten. Hierdoor helpt een frisse muntsmaak, van tandenpoetsen of bijvoorbeeld kauwgom, het gevoel van trek te stillen. Zorg dat je regelmatig een frisse smaak in je mond hebt. Dit maakt het veel gemakkelijker om verleidingen te weerstaan en lekkernijen af te slaan.
Tip 30: Geniet!
De feestdagen zijn een mooie gelegenheid om tijd door te brengen met familie, vrienden en geliefden. Maak je dus geen zorgen en wees niet te streng voor jezelf. Je zult echt niet ineens 10 kilo zwaarder zijn na deze periode.
Volg (een paar van) de tips uit dit artikel om te voorkomen dat je voedingspatroon uit de hand loopt. Maar onthoud: het zijn niet de dagen tussen kerst en oud en nieuw die het verschil maken, maar juist de periode tussen oud&nieuw en kerst die bepalend is voor het behalen van je streefgewicht. Geniet van deze bijzondere tijd van het jaar!
Heb je hulp nodig bij het afvallen of vraag je je af of medicatie voor gewichtsverlies geschikt voor je is? Vul hier vrijblijvend onze vragenlijst in en ontdek het in enkele minuten.
Redactionele normen & disclaimer
Wellis volgt strikte richtlijnen voor het verkrijgen van informatie en baseert zich op peer-reviewed studies, academische instellingen en medische verenigingen. We streven ernaar om altijd betrouwbare en up-to-date bronnen te gebruiken. Dit artikel is bedoeld ter algemene informatie en niet als medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke zorg.
Hoe we dit artikel hebben beoordeeld
Onze experts houden de laatste ontwikkelingen in de gezondheidssector bij en zorgen ervoor dat onze artikelen continu worden geüpdatet met de meest accurate informatie.

Veelgestelde vragen
Bronnen
[1] Schoeller D. A. (2014). The effect of holiday weight gain on body weight. Physiology & Behavior, 134, 66-69.
[2] Leidy, H. J., et al. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(6), 1320S-1329S.
[3] Westerterp-Plantenga, M. S., et al. (2012). Dietary protein - its role in satiety, energetics, weight loss and health. The British Journal of Nutrition, 108 Suppl 2, S105-S112.
[4] Paddon-Jones, D., et al. (2008). Protein, weight management, and satiety. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(5), 1558S-1561S.
[5] Pesta, D. H., et al. (2014). A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Nutrition & Metabolism, 11(1), 53.
[6] Howarth, N. C., Saltzman, E., & Roberts, S. B. (2001). Dietary fiber and weight regulation. Nutrition Reviews, 59(5), 129-139.
[7] Slavin J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 21(3), 411-418.
[8] Stanhope K. L. (2016). Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, 53(1), 52-67.
[9] Beccuti, G., et al. (2011). Sleep and obesity. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 14(4), 402-412.
[10] Patel, S. R., et al. (2008). Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity (Silver Spring, Md.), 16(3), 643-653.
[11] Van Cauter, E., et al. (2008). Sleep and the epidemic of obesity in children and adults. European Journal of Endocrinology, 159 Suppl 1(S1), S59-S66.
[12] Sharma, S., et al. (2010). Sleep and metabolism: an overview. International Journal of Endocrinology, 2010, 270832.
[13] Maury, E., et al. (2010). Circadian rhythms and metabolic syndrome: from experimental genetics to human disease. Circulation Research, 106(3), 447-462.
[14] Epel, E., et al. (2001). Stress may add bite to appetite in women: a laboratory study of stress-induced cortisol and eating behavior. Psychoneuroendocrinology, 26(1), 37-49.
[15] Yau, Y. H., et al. (2013). Stress and eating behaviors. Minerva Endocrinologica, 38(3), 255-267.